Természetvédelem

Természetvédelem

A megújúló energiaforrások

2020. június 04. - Sipos Liliána

Az energiaforrásoknak két fajtája van: a nem megújúló és a megújúló. A nem megújúlókhoz tartozik a szén, a főldgáz, a kőolaj és az atomenergia. Ez a fajta energiaforrás egyre csak fogy, viszont nem lehet újra felhasználni. Napjainkban legtöbbször még a nem megújúló energiaforrást használjuk, de ezek az energiaforrások nem sokáig tudják kielégíteni az egyre növekvő energiaigényünket. A megújúlóak a napenergia, szélenergia, vízenergia, geometrikus energia és a biomassza. Ezek sohasem fogynak el ellentétben a nem megújúlóval, és még sokkal környezetbarátabbak is.

A napenergia az épületek fűtési költségeit csökkenti. A napkollektorok a hőenergiát hasznosítják, a napelemek pedig a fényt elektromos árammá alakítják át.

A szélenergia a szélerőművek segítségével jön létre, de azért, hogy ez gazdaságos is legyen olyan helyre kell telepíteni őket ahol fúj a szél. Mint például tengerpartokhoz, hegyvidékekhez. Magyarország északnyugati részén is találhatóak szélerőművek.

A vízenergia használata az ókorig visszanyúlik, illetve a villamos energia előállítására szolgál. A nagy esésű folyók mentén tározó nélküli erőműveket üzemeltetnek, és a rajtuk átzudoló vízből energiát fejlesztenek.

A geotermikus energia a Föld belsejében radioaktív folyamatokból keletkező, kőzetekben tárolódó energia. A geotermikus nagyhatalom, azaz Kína után mi vagyunk a másodikak, viszont ezt az adottságot nem használjuk ki. Ennek az oka a fosszilis-energia lobbi erőteljes működése. A geotermikus energia felhasználásának az előnye az az, hogy ez nem függ az évszakoktól, és a napsütéstől.

A biomassza folyamatosan újratermelődő, élő szervezetekből származó energiattermeléstre használható anyagokat jelenti. Egyik fontos eszköze a globális felmelegedés csökkentésésnek, hiszen az elégetésekor kevés szén-dioxid termelődik.  A kép forrása a képre kattintva látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetvedelemm.blog.hu/api/trackback/id/tr615735786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása